2022. dec 21.
A karácsony öt szeretetnyelve

A karácsony öt szeretetnyelve

írta: Bernschütz


Őrült gyorsaságban írunk listát, kinek és mit szükséges ajándékozni. Pipa, ha megvan, gyors logisztika, ha nincs. Marketing kutatóként, tanácsadóként ez az időszak a gyors eladások, a magas értékesítések időszaka. De valóban ezt akarjuk?

Gary Chapman amerikai író, párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó, Az öt szeretetnyelv pár- és pszichoterápiai fogalom megalkotója. Az Amazon oldalán eddig 73000 értékelésből 85% 5-re értékelte, és 9% 4-re. Számomra ez azt jelenti, hogy valamit nagyon jól elkapott a szerző.

De mi is ez? És hogy kerül a karácsonyhoz?

Az 5 szeretetnyelv című könyvében arról ír, hogy az embereknek különféle szeretetnyelve van, amelyet jó ha ismerjük, főképp, ha együtt élünk valakivel.

Ezek a következők:

-minőségi időtöltés

-ajándék

-dicsérő szavak

- testi érintés

-szívességek

Társul ehhez egy kérdőív is, amely alapján magad is megtalálhatod a saját szeretetnyelvedet! Érdemes időt erre áldozni, sőt egymással megbeszélni az eredményeket.

Itt Karácsony előtt, meg méginkább fontos azt tisztázni, hogy valójában, MIT is SZERETNÉNK?

 320471917_524960469569664_2940161141215734131_n.jpg

Ha megnézem a saját eredményemet, akkor azt tudom mondani, hogy az elismerő szavak, szívességek számomra a legfontosabbak, de alig marad le a minőségi idő.

Mit szeretnék én karácsonyra ezek alapján?

Dicséretet, támogatást, időtöltést. Kerül ez valamibe? Bele tudod csomagolni ajándékba a SZAVAKAT?

Van akció a DICSÉRETBŐL?

 Mire utal MÉG a kapott eredmény?

A másik kalapomban, a mentálhigiénés kalapomban, mégiscsak másképp néz ki a történet. Magam úgy érzem, hogy ezek a szeretetnyelvek, tulajdonképpen HIÁNYOK, amelyek gyerekkorunkban alakultak ki.

Arra gondolok, hogyha nem kaptál elég figyelmet, akkor most minőségi idő számodra a legfontosabb, ha nem kaptál elég ölelést, akkor a testi érintés, ha nem dicsértek téged, akkor a jó szót kívánod. Ezek természetes HIÁNYokként jelennek meg felnőtt, tudatos életedben, és ha lehet, akkor abban szeretnél részesülni, amiben akkor nem. 

Kővári Bettina felvetette még azt is, hogy a túlzásba vitt valamelyik "szeretetnyelv" alkalmazása a gyerekkorban, felnőttkorban pont az elkerüléshez vezet. 

Mindkét esetben hiány, és túlzás esetében is mindenképp az én-határokkal kapcsolatos. Mindemellett az önelfogadás témájába visz bele.

Így ezzel az eszközzel nemcsak önismeretedet mélyítheted el, hanem kommunikálva jobb, úgymond, "ajándékokhoz" juthatsz.

A baráti körünkben megfuttattuk ezt a kis kérdőívet, és LÁSS csodát, az AJÁNDÉK a 4.-5. szintre esett. Tehát mégiscsak mit szeretnénk? Miért is fontos a karácsony? Mit is ünnepeljünk a szeretet ünnepén, ha nem azt, hogy MI MIT SZERETNÉNK? Biztos, hogy ajándékokért kell rohangálni, és listát kell írni? Vagy esetleg elküldeni ezt a kérdőívet, kideríteni, kinek mi a szeretetnyelve, és aszerint SZERETNI?

Szerző: Bernschütz Mária

A blogposzt ötlete Csuvár Bernadettől, és Benditől érkezett.

 


Szólj hozzá

ajándék szeretet szeretetnyelv