2023. dec 14.
A mentális jól-lét és a generációelmélet összefüggései

A mentális jól-lét és a generációelmélet összefüggései

írta: Bernschütz


Vajon tényleg olyan messze van ez a két dolog, mint Makó Jeruzsálemtől? Az utóbbi évek nekem azt tanították, hogy minden lehetséges, és semmi nem állandó. De mi történik, ha minden változik? Hogyan reagál az ember az állandó változásra? Ki így, ki úgy... de többen inkább úgy...

 pexels-ketut-subiyanto-4474029.jpg

Azért jelentkeztem a Károli Gáspár Református Egyetem mentálhigiénés szakember képzésére - többek között, hogy még inkább tudjak segíteni tanácsadásaimmal, írásaimmal, előadásaimmal. Azt a trendet vettem észre, amióta ezzel foglalkozom, hogy mintha a stressz-labdát adnánk át, az egyik generáció a másikra vetíti a problémát. Nekem erről mindig Tolsztoj jut eszembe: "Mindenki az emberiséget akarja megváltoztatni, és senki sem önmagát."

Közel 10 éve foglalkozom önismerettel, amelyben benne van önmagam megismerésén túl, generációk megismerése is. Minél inkább megérted önmagadat, saját rugóidat, annál inkább elfogadóbb vagy magaddal szemben. Ez azért történt, mert elhitted, ezt a mondatot, stb. Ugyanez igaz a generációkra, ha megismered a generációt, mitől gondolkodik így, könnyebb lesz megérteni. És ez oda-vissza működik, nemcsak 1 generációnál. Sokszor csak 1 generáció miatt kérnek fel előadásra, holott az összes érintett generációt érdemes áttekinteni, főképp azokét, akik a padok sorok közt ülnek, és vezetők. Ők hozzák a döntéseket.

De ha csak 1 generációt emelünk ki, például a Z generációt, tudtad, hogy a legtöbb könnyítést a világunkban, ők inspirálták? Hogy vannak olyan pozitív dolgok is, amelyeknek a bölcsője a Z generáció, és más generáció ezeket az általuk kivívott dolgokat, nagyon gyorsan átveszik, észre sem véve, hogy ezt ők teremtették. 

Mentális jól-lét és a generációk

Tudtad, hogy globális felmérésekből az derül ki, hogy covid leginkább a Z generációt érintette? Náluk vehető észre a mentális jól-lét nagyfokú csökkenése. A legtöbb tudományos kutatásból az derül ki, hogy a legnagyobb stressz-szint emelkedés náluk volt észlelhető, és mivel nem alakultak ki stresszkezelő módszereik, hiszen annyira meglepő és új dolgok jöttek, hogy a szüleik módszere, megküzdési módszere is ad-hoc volt, ez a magas szint meg is maradt. 

9 jele a mentális egészség romlásának

  • 1. szorongás
  • 2. depresszió
  • 3. érzelmi kitörések
  • 4. alvászavarok
  • 5. étkezési zavarok
  • 6. zárkózottság
  • 7. drogproblémák
  • 8. értéktelenség érzése
  • 9. viselkedési problémák, változások

Ez a 9 szimptóma, majd minden Z generációst érint. Pedig ez egy általános leírás minden generációs számára. Elég régóta foglalkozom ezzel a témával, hogy lássam, hogy nincsenek jól. És az sem segít sokszor, hogy más generációk "életük, sorsuk megmentőit" látják bennük, hisz olyan öntudatosak, olyan okosak, ezt is megoldják, így újabb stresszt tesznek a vállukra.  (Sokszor nem értem, miért készítünk listákat "eredmények UNDER30", mert ezzel még egy pofont adunk annak, hogy semmi nem vagy, ha nem jutottál valamire 30 éves korod előtt.)

Z generáció mint metálhigiénés bátor generáció

Amióta önismerettel foglalkozom, és behozom az egyetemi előadásaimra, látom a csillogó szemüket, hogy inkább a stresszkezelésről, az alvászavar megszüntetéséről hallanának, mint a marketingről. Ottmaradnak óra után, hogy relaxáljanak. Azt kell, hogy mondjam ebből a szempontból egy bátor generáció. Mert ahogy a krízisről tartott Károlis előadó mondta, az első pont az, hogy belátjuk, hogy az eddigi megküzdési módszerünk nem működik, ide már szakember szükséges. Az ő mentálhigiénés problémáik  miatt jött létre sokféle mobilapplikáció, ami ezzel foglalkozik, többek közt olyan programozókkal, akik valóban ezzel szembesültek, és így oldják a saját belső feszültségüket.

Nos, kérdem én, melyik generáció az, aki belátja, hogy valami már nem működik? Hogy a mindenféle kompenzáció már nem hat, hogy ide külsős kell?

Minden generációnak ajánlom a mentális jól-léttel való munkát. Sokszor mondom el HR asszisztenseknek, felkérőknek, hogy az otthoni emberi problémát nem tudjuk le azzal, hogy rácsukjuk az ajtót és bejövünk. Valóban az a probléma a munkahelyen, hogy a Z generációs fiatal hogyan beszélt? Miért nem tisztel? Vagy esetleg saját belső béke nincs rendben, és ez természetesen mindegyik generációra igaz.

A lényeg, hogy a mentális jól-lét és a generációelmélet szorosan összefügg. Mert emberek vagyunk. Mert együtt működünk egy vállalatnál, egy családban, egy párkapcsolatban. 

 Szerző: dr. Bernschütz Mária, generációkutató, képződő mentálhigiénés szakember

 

 


Szólj hozzá

mentálhigiénia Z generáció