2023. okt 30.
A ventilálás szégyene

A ventilálás szégyene

írta: Bernschütz


Két éve, október végén, egy héten belül elveszítettem az egyik közeli barátnőmet. Kedden bevitték, csütörtök hajnalra elment. Teljesen sokkolt, nemcsak egy fiatal élet elmúlása, hanem egy közeli barátnő elvesztése, és a hirtelenség.

Sokkolta a kisebb közösségünket is. Főképp, miért is nem tudtunk arról, hogy ilyen előrehaladott a betegsége? Még 2021 januárjában vallotta be nekünk, hogy mellrákkal küzd, már immáron 3 éve, de mi ezt sem tudtuk. Januárban négyünk közül is, csak két embernek mondta el. Ő azt mondta az egyik barátnőnknek, hogy nem akarta lehúzni a hangulatot, az ő gondjával. Inkább hallgatott.

Gyászomat úgy tudtam enyhíteni, azzal a gondolattal, hogy nem engedem, hogy a halálából ne tanuljunk. Muszáj volt tennem valamit, ezért éreztem adottnak a mentálhigiénés szakdolgozati projektfeladatot, hogy leültessek nőket és beszéltessem őket, maguk miatt.

 Azt éreztem, hogy a lelki közösség, tehát az, hogy támogatjuk, hogy mellette vagyunk talán jobb lett volna neki. Úgy érzem, hogy nemcsak ő, hanem sok NŐ gondolja magát és a problémáit kicsinek, ami szóra sem érdemes, vagy, ami csak lehúzná mások kedvét, így neki egyedül kell megküzdenie.

Létezik egy spanyol közmondás: Jobb kint, mint bent! Ez annyit tesz, hogy a saját belső negatív gondolatainkat, ha kiengedjük, mint a Dzsinnt a lámpásból, akkor láthatjuk, hogy az a dolog vagy NEM is akkora baj, vagy MÁSnak is van, MÁS is ezt érzi, és így közösséget, vagy tanácsot kaphat a másik.

pexels-roberto-nickson-2647973.jpgfotó: pexels.com

A közösség fontos ezeknek a nőknek, és az, hogy lássák, hogy ami bennük van, fejükben, az nem reális, vagy legalábbis nem olyan szörnyű, mint amilyennek gondolják. Ez a közösség egy olyan hely, ahová bármit betehet.

A mentális relevanciája ennek a szakdolgozati projektnek: NŐI közösség teremtése, önmagunk mélyebb megismerése, reziliencia kialakítása, amolyan „vörös sátor” teremtése a modern világban.

A kibeszélés, illetve a ventilálás rendkívül erős „gyógyító” tevékenység, amely több segítő foglalkozásban felmerül.

Szerettem volna olyan női kört létrehozni, ahol a nők megoszthatják gondolataikat, amelyek segítik az ő megkönnyebbülésüket, és talán egy mondattal segítik egymást. Az, hogy ezt a női közösséget a SÜEL VIP közösségének ajánlottam fel, abban Csillag Zsuzsanna fáradhatatlan munkája és civil önkéntes mozgalma áll.

A SÜEL ruhamárka évek óta foglalkozik a nők lelki világával. Például úgy, hogy az orosz-ukrán esemény kiindulásakor külön felsőt tervezett a tulajdonos, aminek vásárlásával egy összegben a BIKE Maffiat támogatta a vásárló. A felső eleve egy fehér békegalambot ábrázolt. NANE civil szervezet állandó támogatója a cég. Minden hónapban női vállalkozókat mutat be az oldal. A tulajdonos nemcsak a fizikai védelemről (ruháról) gondoskodik úgy, hanem a lelki, mentális háttérről is.

 

Ventilálás, illetve szellőztetés fogalma jelentősége

Az Amerikai Pszichológiai Társaság definíciója szerint a ventilálás a kliens érzelmeinek vagy érzelmeinek teljes és szabad kifejezése a pszichoterápiában és a tanácsadásban. 

 A „ventilálás” a pszichológiában a gondolatok, érzések és érzelmek kifejezésének folyamatára utal, amely a stressz, a szorongás vagy az érzelmi terhek enyhítésének módja. Ez történhet úgy, hogy beszélgetünk barátunkkal, naplót vezetünk, vagy az önkifejezés különböző formáival foglalkozunk. Bár a "szellőztetés" talán nem egy széles körben elismert kifejezés a pszichológiában, a fogalom szorosan kapcsolódik számos pszichológiai elmélethez és terápiás megközelítéshez.

A ventilálás „szégyene”

 

 „Gyógyító” hatású, az, ha megosztjuk másokkal a belső, minket elefántként nyomasztó gondjainkat. A kutatások sorra alátámasztják ezeket az érveket.

De mi történik valójában?

Az öt alkalomból, legalább háromszor hangzott el az, hogy én inkább nem beszélek, mert ezzel veszem el az időt mások elől, és lehet, hogy ez nem is fontos.

Elgondolkodtató.

Pont emiatt jött létre ez a női kör. És még ekkor is, a nők lekicsinylik a saját érzéseiket, gondolataikat. A sématerápia foglalkozik csökkentértékűséggel, ott pedig a következő eredményekről számoltak be:

A negatív sémák nemek közötti különbségeit vizsgálva a nőknél szignifikánsan magasabb volt az önfeláldozás, az összeolvadás–éretlenség, a kudarcra ítéltség, az elhagyatottság-instabilitás sémái, illetve a csökkentértékűség-szégyen (Welburn, 2002).

Mintha a saját érzései, a gondolatai a nőknek - és többnyire egy betegséggel kapcsolatban -szégyen lenne. Tehát az, ami segíteni tudna a nőknek, az egyben egy gátlás, stresszfaktor is. Amikor az egyik alkalommal azt kértem a résztvevőktől, hogy – „Emelje fel a kezét az, aki a másiktól hallott magára érintve olyat, ami neki segített?” – akkor mindenki felemelte a kezét. Így mintha nem a ventilálás, hanem az interakció lenne a kulcs a nők megnyílásában, de ahhoz, hogy ennek az állításnak, hipotézisnek a tesztelését elvégezzük további női körök, és kérdőívek kellenének. Magam annak örülök, hogy mindenki talált olyan 1 mondatot, ami magára vonatkoztatva megkönnyítette az életét.

Köszönetnyilvánítás

Kihívás köszönetet mondani egy dologgal kapcsolatban, aminek megszületése egy negatív esemény.

Köszönöm Csillag Zsuzsannának, Mészáros Katalinnak, és Kissné Mónikának, az ötlet azonnali támogatását, erőforrások allokálását, hogy megszülessen ez a segítő női kör. Köszönöm a konzulensemnek a sok hasznos tanácsért, olyan észrevételekért, amelyek felett eltekintettem volna, és a 7, bátor, résztvevő nőnek, azért az alapvető bizalomért, amit nekem ajándékoztak. És nem utolsó sorban az SÜEL VIP tagoknak, a kérdőív kitöltésében résztvevőknek.

Hálás vagyok ezúton minden Károli Gáspár Egyetem oktatójának, segítőjének a képzésen való támogatásukat, kiemelten kezelném a két fő vezető tanárt: Takács Pétert, és Grezsa Ferencet. Köszönöm a segítő beszélgetés, az esetmegbeszélés, illetve mentálhigiénés projekt kurzus oktatóit is, akik akarva akaratlanul is nyomot hagytak bennem, ebben a folyamatban, illetve dolgozatban.

Köszönöm az évfolyamtársaimnak, akik mind-mind hozzátettek az életemhez. Illetve Lerf Andreának a lektoromnak, aki nemcsak engem ismer már sok ideje, de Vikit is ismerte, így a lektorálás különleges ajándék volt számomra.

Én addig is együttérzek Mary Davis-szel:

„Nem tudjuk megváltoztatni az embereket, de el tudunk ültetni olyan magokat, amelyek egy nap ki virágoznak bennük.”

Csak remélni tudom, hogy a 7 nőben kibontakozott egy olyan önismereti mag, ami szárba szökken, és megengedik, hogy a ventilálás segítsen csökkenteni a belső feszültségüket.

Drága Viki én ennyit tudtam tenni, a viszontlátásig  <3

Muszáj kiírnom:
Ha úgy érzed, hogy folyton stresszelsz valamin, hogy nem alszol, nem eszel jól, ha gondod van az egészségeddel, de hiába kezelik az orvosok a lelki egészséged nem állt helyre, KÉRLEK, keress meg egy segítőt, bárkit, és BESZÉLJ, ezzel már segítesz magadon.

Szólj hozzá

mentálhigiénia ventilálás női kör