2020. már 16.
Digitális túlfogyasztás

Digitális túlfogyasztás

írta: Bernschütz


Teljesen egyetértek az otthonmaradással. A megelőzéssel. Pont a megelőzés kapcsán írok. Egy hete egy ismert női magazinnak adtam interjút a mobilmédia-tartalom fogyasztás önszabályozásáról. Arról beszéltem, hogy ez a következő 1-3 év  megoldandó problémája lesz. És azt kell, hogy mondjam NEM. Azt gondolom, hogy ismét beszélnünk kell erről, főképp azért, mert a maradj otthon elv érvénybe lépett.  Ennek a posztnak a lényege a tudatosítás, a megelőzés! A cikk végén többféle, fajta időmérő applikációt, szoftvert javasolok. 

89594995_522884051960310_1550331641639993344_n.jpg

Miért fontos az ÖNSZABÁLYOZÁS?

Az emberiség nagy próbája a koronavírus, illetve az otthonmaradás. Tanítás a felelősségvállalásról, az együttműködésről, és a túlfogyasztásról. Mert otthonról dolgozunk, otthonról tanulunk korlátozzuk önmagunk cselekedeteit. Önmagunk és mások érdekében. Kontrolláljuk fogyasztásunkat, ezért gondolom, hogy ebben az időszakban fontos téma lesz az önszabályozás, még a digitális önszabályozás is. Korábban nem így volt. Miért is állítom ezt?

 2019 nyarán jelent meg egy pilot kutatási eredményekkel tarkított blogposzt arról, hogy mit gondolnak az emberek az önszabályozásról. 530-n töltötték ki a kérdőívet, és több mint 50%-a két óránál többet töltött a mobilja előtt. 70%- sosem töltött le önszabályozó applikációt. 

Amíg a lineáris médiaszolgáltatás idejében a kivárás, a programhoz való kötöttség idejét éltük, ma bármikor, bármit megnézhetünk.Ez is óriási kihívás, friss felmérésem szerint a TV-t azért szeretik a fiatalok, mert nem kell AGYALNIA, hogy mit nézzen.  A professzionális műsorprogramok, az úgynevezett kapuőrök által szerkesztett tartalmak helyett, az egyének saját maguk „kapuőrei” lettek. Átvették a médiafogyasztásuk felett az irányítást (streaming, catch-up, NVOD, VOD, pay-per tv), sőt saját maguk állítottak elő tartalmat, és azt meg is osztották.

Nem vétetlen a NETFLIX  agresszív reklámhadjárata, a maradjatok otthon időszakában, de ha csak azt nézzük, hogy korábban kigúnyolták "nosleepnosex" néven a Netflixet, akkor az sem lehet véletlen, hogy a korlátlanság, a szabályozatlanság, a túlfogyasztás már kiterjeszti hatalmát az emberi kapcsolatokra is. ÖNSZABÁLYOZÁS rules!

 honest-logos-pt-iii-03-570cc75bf15eb-png_880.jpg

Függőség

 Hétköznapi szóhasználatban a függőség szót a ragaszkodás, hozzászokás, szükséglet értelemben használjuk (wikipedia.org).

A következő időszakban - fogalmam sincs, milyen időtávot használjak-, többnyire otthon leszünk, kevesebb külső környezeti fogyasztásnak leszünk kitéve, nagyobb felelősség hárul az egyének otthonon belüli folyamataira. Talán az egyén belső folyamataira is.

A digitális fogyasztásunkat is korlátoznunk kellene, mint más fogyasztásunkat.

A saját otthonunkban előtérbe kerülnek azok a kütyük, eszközök, amelyek tartalmának fogyasztásában egy rövid idő alatt is FÜGGÉST alakítunk ki. Ez a függés ugyanolyan függés, mint más mint kémiai szerek által kiváltott addikciók.

Miben más?

Alattomos.

Ha sokat iszol alkoholt, az látszik. De mit mondunk a kbyte fogyasztásról? Vajon az meglátszik? Mennyi kbyte-tól látszik meg a függés?

Még előző héten is láttam az első sorban olyan hallgatót, aki videójátékozott az előadásomon, de közben bele is szólt, tehát valóban egy olyan erős függőség alakult ki, hogy a viselkedését már alig szabályozta.

Szóval a következő időszakban JOBBAN kell figyelnünk magunkra. Nemcsak a fertőzés, de a mentális fertőzés miatt is. A gyermekek non-stop használhatják a laptopokat,, a kütyüket. Hiszen tanulnak, készülnek. Ajánlanék több önszabályozó applikációt is, és weboldal mérő beállításokat és lehetőségeket.

Miért alattomos a netfüggőség?

Visszatérve, ha valaki alkoholt iszik, az elég hamar mind fiziológiai, mind szellemi változásokat indukál. De az alkoholról, és cigiről ezeket tudjuk, és tudjuk és ismerjük az élettani hatásait. És elég egyértelmű ha ISZOL > változás lesz. De ha netezel? Sokat, sokfélét? Nem egyértelmű. Sokkal nagyobb belső (vagy külső) tudatosságra van szükség. 

A net kétélű dolog, lehet használni fejlődésre és bomlásra is.

De a szétesés folyamata talán hosszú évekig tart, évtizedig, mire külső megfigyelhető változást észlel a külvilág. Minden kütyü olyan, de olyan perszonális, nem is engedjük 1,5 méternél messzebbre. Sőt a mobilunk olyan személyes, hogy nagyon nagyon ritka, hogy kölcsönadjuk. 

A következő időszakban figyelnünk kellene a digitális fogyasztásunkra is. Nagyon hamar kialakíthatóak az emberben a függés, főképp a sokszori idegi kapcsolással, hasonló tevékenységgel, sok időtöltéssel felette. Főleg, bennünk van még azért a félelem, hogy nem tudjuk mennyi időt töltünk otthon. A megelőzésen a hangsúly. 

Mit tudunk tenni?

 

1, Figyelni önmagunkra! Beállítani saját limitjeinket a digitális fogyasztásunkra vonatkozóan.

2, Talán most fontossá válhat a Digitális szerződés-írás gyermekeinkkel. Mikor és mit tehet online? Esetleg letöltetni, használtatni vele eme egyszerű eszközöket. 

3, Figyelni a mérési eredményekre. Miért lettek eltérések?

4, Ha kell, változtatni a digitális fogyasztási szokásainkon.

Íme azoknak a weboldalaknak a listája, ahol foglalkoznak vagy weboldal-tartalom méréssel, vagy mobilmédia-tartalom fogyasztással. Külön-külön figyelembe vettem, mi az, amit mobilra lehet alkalmazni, mi az amit lehet csak asztali gépekre, laptopokra. Itt különböző operációs rendszerek eszközeit is megtalálhatjátok (Android, macOS).

 

"Időfigyelő" mobilapplikációk : 

 

  • Toggl -ingyenes mobilapp, ami méri a tevékenységeket
  • Harvest csoprtoknak
  • Everhour csapattag elérhetőségét is nézi
  • Timely naptári forma
  • Timing macOS
  • RescueTime átekinthető, vizuálizálható időnyereség, időveszteség
  • Stay Free -  napi, heti tevékenységet mérő applikáció , színes vizuális segítő ábrával

 

Böngészőbe illeszthető időfigyelő:

 

  • Chrome  böngészőbe beépíthető elem ZenScreen (Köszönet Végvári Imrének az ötletért!)

 

Mobilapplikáció, hogy  fókuszáltak maradjunk:

 

Az interneten töltött idő ÉRTÉK. Nagyjából az egyén tudja, hogy melyik weboldalon, hogyan csúszik el időben. Itt majdnem minden egyes ajánlott lehetőség segít ahhoz, hogy az idődet fókuszáld a neten.

  • StayFocused Chrome böngészőbe illeszthető itt azt lehet beállítani, hogy egyes weboldalakon mennyi időt szeretnél maradni
  • LazyMeter segít abban, hogy elérd a napi céljaidat (előfizetős)
  • Wonderlist Intelligens határidő-naplószerű napi bontást mutat
  • Lumosity  különböző feladatokkal edzi az agyad különböző területeit
  •  Fit Brains felméri és vizuális visszajelzést ad az agyad működéséről, fejlődéséről
  • Self Control ingyenes, és lezár külső emaileket, értesítéseket, egy időre, ha koncentrált figyelemre van szükséged
  • Focus Booster - elősegíti, hogy a pomodoro oktatási, fókuszálási alapelvet be tudd tartani  (pomodoro: A módszer végtelenül egyszerű: eldöntöd, hogy min fogsz dolgozni, majd leülsz és 25 percet CSAK azzal foglalkozol, utána tartasz öt perc szünetet, aztán újra dolgozol 25 percet, és így tovább.)
  • Anti- Social -  minden külső értesítést leállít a telefonodról, hogy nyugodtan figyelhess másra
  • Concentrate- macOS eszközökön lehet beállítani közösségi oldalak értesítésének leállítására. (Köszönet Kolozsi Istvánnak az ötletért!)

A blogposzt lényege a megelőzés. Ahogy kontrolláljuk a fogyasztásunkat, úgy otthonmaradás esetében szabályozzuk digitális fogyasztásunkat is. Az okos emberek megoldják a problémákat, a zsenik pedig megelőzik őket (Albert Einstein).

Ha lenne még olyan tartalomszabályozó eszköz az ismeretedben, amely hasznos lenne gyermek, felnőtt számára, kérlek, kommentben írd meg!

 


Szólj hozzá