2022. okt 19.
Y generáció - a nagy Transzformátor

Y generáció - a nagy Transzformátor

írta: Bernschütz


 

120601192_638144970236760_6757534127273507673_n-e1617694759258-340x227.jpgA ma 30-s 40-s éveiben járó Y generációs fiatal egy alkimista. Az ő szüleik X , illetve Ratkó korszakbeli felnőttek.

Mindig abban hittem, hogy ami a gyermekkorban történt azok az események kihatnak a felnőttkorra is. Mi történt? Ratkó illetve X generációsok gyermekkorában? A második vh után születtek feladata az építkezés volt,  stratégiai látásmód jellemezte őket, hiszen a semmiből kellett egy országot felhúzni, lelkileg és fizikálisan egyaránt, egy olyan világban, ahol üldözték a vallásosságot. Nekem csak két (?) nagynénémet utasítottak el vallásossága miatt egyetemről. A hitről való elrugaszkodás, még morózusabbá, szigorúbbá teszi az embert, mi maradt remény és hit nélkül?

X generációsok gyermekkorába, a szocializmuson való lazítás a GMK, és VGMK-k alapítása, gorenje turizmus kapcsolódik. Az, hogy egyre nyitottabbá elfogadóbbá válik az ország, 56-s rokonok jöhetnek immáron haza, elindulnak a tárgyalások privatizációról, beáramlik a külföldi tőke, új gazdasági formák, törvények jelennek meg, egy felszabadulást éreznek meg. Már nem érezhető a szocializmus szükségessége, de még nem lehet teljesen megbízni az új ország, a szabad ország eszméjében sem.

Ide születik bele az Y generáció. Akiknek szülei fizikailag a sok munka, az újjáépítés miatt fizikailag elérhetetlenek, míg a sok terhelés miatt érzelmileg is azokká válnak. Sok Y generációs cipeli magán a szüleik szigorúságát, kötelezettségeinek terheit, míg önmagában más értékeket vall, és ezt a saját élménye alapján mondja, hiszen az Y generációsok valóban egy szabad Magyarországba születnek, a privatizáció már alap, utazni már lehet, országot, és más egyetemet látogatni is, (pl. Erasmus ösztöndíjjal).

Hogyan áll össze a kép? Miért ők a nagy transzformátorok?

Véleményem szerint azért, mert ők az első olyan nemzedék, akik egy korlátozottabb szemléletmódból lépnek át egy saját szabadabb látásmódba, és az átváltás nem itt található, hanem az ő GYERMEKEIvel kapcsolatban. Hiszen az alfa generáció, már a 09/11-be, a vörösiszap katasztrófa, az érintőképernyős technológia idejébe születik. Az alfa a legek generációja: a legidősebb az édesanyjuk, a leghosszabb életet predesztinálják számukra, közel 145 életévet, a  leghosszabb ideig járnak iskolába, és a legkomplexebb világ veszi őket körül.

A transzformátor jelleg ott jelenik meg, hogy az Y generációnak a szüleiktől kapott X, és Ratkó korszakbeli erős értékeken lazítania kell, önmagát felfedezni, megismernie önmagát, mindahhoz, hogy szülőként az alfa generációs fiataljait egyáltalán meg tudja érteni, el tudja fogadni. Mert nem ugyanaz az érték szükséges akkor, amikor egy országot kell fogat összeszorítva építeni, mint egy tudatos gyermeket nevelni.

Ehhez tudom kapcsolni a sok Y generációs kiégést, depressziót, párkapcsolati problémákat, mert ez a fajta transzformáció sokat kíván egy embertől.

Mit lehet tenni?

Tudatosítani, hogy ez történik bennem, hogy azok az értékek, amelyeket az életvezetéssel kapcsolatban kaptam, azokat nem biztos, hogy át tudom, vagy át kell adjam a gyermekeimnek, és nem azért, mert nem jók, hanem mert ők már ezt nem tudják értelmezni, ahogy az Y generációs is sokszor értelmezhetetlennek érezte a szülei értékeit, például egy munkahelyen kell ledolgozni egy életet, mert a KÖRNYEZET megváltozott. Nincs az a fajta stabilitás, ami az ő korukban megvolt.

A tudatosítás már a gyógyulás jele, mert tisztába kerülünk bizonyos körülményekkel, amely egy új alapot teremthet. Ahogy különválasztjuk azt, hogy mi az, amit kaptunk, ás átvettünk, és mi az, amire egyáltalán az alfa generációs gyermekünknek szüksége van, már az is egy segítség. Sőt még az is, hogy látjuk, hogy mi vagyunk ezek a transzformátorok, alkimisták, akikre ez a feladat hárult.

Szerző: Bernschütz Mária, generációkutató, KRE Mentálhigiénés képzés II. évfolyam

 


Szólj hozzá

anyaság y generáció X generáció ygeneráció alfa generáció