2021. sze 06.
Generációs szakadék a függőségérzékelésben

Generációs szakadék a függőségérzékelésben

írta: Bernschütz


pexels-thirdman-9399731.jpgA klasszikus: Mennyit internetezel? -kérdés mára már nem méri az internetezést. És milyen különbségek lehetnek a függőség területén? A 2021 tavaszi -közel 400 fős- online kérdőíves elemzését készítjük el kutatótársammal és érdekes eredményre jutottunk, amelynek van kutatás módszertani, illetve (generáció)elméleti visszhangja is. 

 

A függőség szubjektív értékelésének generációs eltérése

 

Az eredményeink vizsgálatakor két változó korrelációját néztük, az egyik dolog amit összehasonlítottunk az, az, hogy Mennyire tartod függőnek magadat? Itt be lehetett jelölni: alacsony, közepes, magas függőségű vagyok, és /vagy nem tartom magamat függőnek.

A másik kérdésben, pedig arra kerestük a választ, hogy egy nap hányszor nyitod meg a mobilodat, itt 50 alatt, 50-100, 101-150, 151-200, 201 felett válaszopciókkal éltünk. Ez egy kicsit gyakorlatiasabb kérdés, de ez is becslés.

Mi is a logikus? 

A logikus válasz az lenne, hogy azt találjuk, hogy aki nem tartja magát függőnek, az a legkevesebbet nyitja meg a mobilját, és minél feljebb vagyunk a függőségi szinten, annál többször is nyitjuk meg a mobilt. Igen, mindkét kérdés becslő kérdés, és szubjektív, hogy épp a válaszadó minek tartja magát.

Y generációs válaszaink alapján a logikai sort tartotta a kohorsz, minél inkább függőnek tartja magát valaki, annál inkább többször nyitja meg a mobilját. Sőt, náluk a legalacsonyabb mobilmegnyitás együtt járt a nem tartom függőnek magamat válaszopcióval.

De nem úgy a Z generáció!

Akik azt jelölték be, hogy nem tartom magamat függőnek, azok majdnem annyiszor nyitották meg átlagban a mobiljukat, mint a közepesen függő vagyok csoport. Megdőlt a logikai sor!

Mire utal ez?

Azt gondoljuk, hogy a digitális bennszülötteknél a kütyühasználat másképp jelenik meg, mint más idősebb generációknál. Eddig is kihívás volt az internethasználatot kutatni, ez innentől sem lesz könnyebb. Azt hisszük, hogy annyira elfogadott lett a fiatalok kezében a kütyü, hogy aki nem tartja magát függőnek, ők sem tudják egyszerűen felmérni, hogy mi is a függőség, és az mivel jár, hiszen beleszülettek abba, hogy mobil veszi őket körül.

Egyrészt utal a nethasználat módszertani elemzések átgondolására, emellett a fokozódó társadalmi (mentál) hatásokra is, harmadrészt pedig arra is utal, hogy a kvalitatív eszközökkel éljenek a kutatók, mert belső logikai buktatók vannak.

 

Kutatók: Bernschütz Mária és Pethes Barbara


Szólj hozzá

kutatás y generáció Z generáció generaciokutatas digitális önszabályozás