2020. máj 11.
Az online otthonoktatás helyzete itthon 1. rész

Az online otthonoktatás helyzete itthon 1. rész

írta: Bernschütz


Ki tanul otthon a gyerekkel? Hogy érzik magukat a szülők ebben a szituációban? Nézzük az online otthonoktatásról készített kérdőív eredményeit! 

  

Generációs szakértőként már kitértem arra egy előző blogposztban, hogy ez a karantén helyzet a legtöbbet a X, és az idősebb Y generációs felnőtteket érinti. Nemcsak munkavállalóként, társként, hanem szülőként is helyt kell állniuk. Sok, felelős döntés nyugszik a vállukon. Hogy ők hogyan állnak az egész szituációhoz, hogyan oldják meg a helyzetet, mit gondolnak, mire és kire hallgatnak? Kihívásos időszak ez számukra.

Tisztelettel köszönöm mindazon szülőnek, akik kitöltötték a kérdőívet, mert szeretek adatokból dolgozni, mint elméletből. Több mint 500 szülő töltötte ki. Köszönöm a barátaimnak, az ismerőseimnek, az Online otthonoktatás, a „Nagycsaládos Szülők Klubja” csoport,  és a #maradjotthon, illetve a tudatos digitális szülő - Fülöp Hajnalka hivatalos oldal adminjainak, hogy beengedték a kérdőívemet.

A mintáról

A válaszadóknak többségében, közel felében 1 gyermek van otthon (49%), és döntően általános iskolába járnak (89%), a válaszadók 47%-a fővárosi.

A kérdőívet több nyilvános facebook oldalon hirdettem, de természetesen NEM reprezentatívak az eredmények, de megfelelő egy pilot kutatásnak, hogy több mint 450 fő kitöltötte országosan.

 

Ki tanul most otthon a gyerekkel?

kitanul.png

Az ábráról könnyen leolvasható, hogy többségében a NŐK tanulnak a karantén idején a gyerekkel. Az anyákra hárul az a feladat, hogy otthon tanuljon még a munkája mellett. A nyitott kérdésnél több válaszadó írta be, hogy neki ez már teljesen a káosz állapot. Hogy nem tud egyszerre dolgozni home office-ban, és követni a gyermekeinek az otthon oktatását is, de persze ez függött a gyermekek számától, és hogy milyen korú a gyerek. Más segítség kell az idősebb, és az általános iskolás diákok számára. 

 

A válaszok között megjelent, a mindkét szülő együtt tanul, de ez a minta 14,5 %-a. Az anyukák szerepe az otthon oktatásban 55,4%, ahol pedig egyedül álló anyaként neveli a gyermekét, az a minta 16%-a. Ez azt jelenti, hogy

a NŐK az online otthonoktatásból 71,4 %-ban érintettek.

Nézzünk meg két olyan állítást, amely árnyalja a helyzetüket!

Arra a kérdésre, hogy mennyire ért egyet azzal az állítással:

Kihívás nekem most egyszerre tanárnak lenni, dolgozni, és a háztartást is vezetni.

– erre a következő válaszeredmények érkeztek.

 kihivas.png

Ha csak a megoszlásokat nézzük az látható, hogy elég erősen úgy érzik a kitöltők, hogy kihívás számukra ezeknek a szerepeknek megfelelni. Ezek egyéni érzések és megállapítások. Mindenképpen sokatmondó összevetve az előző ábrával.

Kicsit más az eloszlása a második helyzetleíró megállapítás válaszainak, tehát arra kértük a válaszadókat, hogy jelölje be, mennyire ért egyet a következő állítással:

"Alig tudom utolérni önmagamat."

 

 utolerni.png

Még mindig sokan jelölik be azt, hogy teljes mértékben egyetértenek 131 fő (30%), de 23 % a középső értékre is sokan szavaztak (is-is) . Tehát azzal, hogy ennyi szerep hárul rájuk, hogy kihívás ezzel a szereppel együtt élni, de „hősök”, mert így vagy úgy sikerül nekik. De ne feledkezzünk meg az apukákról is, szerintem ők is besegítenek, hogy a nők utolérjék önmagukat!

A hetek óta fennálló stressz sajátos, egyedi megoldásokat hozott. Nem volt még példa a karanténra a saját generációs múltjukban, ha az X, vagy az idősebb Y generációs szülőkre gondolok. Így saját megküzdési módokat hoztak létre, és adnak mintául a gyermekeiknek.

Ha kutatóként nézem eme eredményt azt tudom megállapítani, hogy a megkérdezett szülők kapcsán, szinte automatikusan lett otthon a NŐ a tanítónő. Hiszen a válaszok több mint 55%-a ezt mutatja. Ugye ezen plusz feladat további feladatokat, időt és energiát vont el, más szerepétől is.

A karanténhelyzet az X, illetve az idősebb Y generációsokat érinti leginkább. A kihívások, a megmérettetések, és a nehéz döntések. Most ezen adatok tükrében pedig módosítanom kell a megállapításomat arra, hogy az X, illetve az idősebb Y generációs NŐK érintettek a leginkább.

 Szerző: Bernschütz Mária, generációkutató

A kérdőív elemzésének ez az 1. része. A kérdőív jóval hosszabb volt,mint az itt bemutatott három változó alakulása. 

 A témáról szívesen tartok előadást, kérem, a részletekért itt keressen: bernschutz.maria@gmail.com


Szólj hozzá

oktatás kutatás karantén távoktatás y generáció otthonoktatás X generáció ygeneráció