2020. ápr 12.
Vírus-generáció

Vírus-generáció

írta: Bernschütz


health-workers-wearing-face-mask-3957987.jpgEgyre több helyen olvasom: új generáció születik. Ha igen, miért is nem? Kicsi nézzük, meg ezt a történelmi helyzetet generációkutató szemmel!

Generációs elméletek

A generáció-elmélet két amerikai szerző, William Strauss és Neil Howe nevéhez fűződik, akik az utóbbi két évtizedben több könyvet is írtak erről a témáról. Generációk (1991) című könyvükben az amerikai történelmet az egymást követő generációk történeteként tekintik végig, és azt állapítják meg, hogy egy adott generáció tagjai nagyon hasonló világlátással és értékrenddel rendelkeznek. Egy ember élete nagyjából nyolcvan év. Ezalatt négy generációváltás történik – kb. húsz évenként. 

Mannheim is a közös élmények erejét, a közös történelmi jelenségek sorozatát nevezte annak az alapnak, ami miatt megneveznek egy-egy generációt, a közös szocializációt, amely alapélménye lehet egy generációnak. 

De mindezek a generációk hosszú évek alatt alakultak ki, formálódtak, váltak közös élménnyé.

Most még a szakértők  sem értenek egyet abban, hogy várható-e karantén után gyermekeső, akkor hogyan lehetne új születendő generáció? Ugyan pár hete vagyunk otthon, de a lehető legjobb úton módon alakul, nem rendezkedünk be egy hosszútávú akár évekig tartó otthonmaradásra. Nagy merészség még erről nyilatkozni, amikor még éppen zajlik a folyamat, és még szomorúbb, hogy több szakértő tudományos alapokkal magyarázta eme új Vírus-generáció megszületését.

Ez egy történelmi esemény, rengeteg változást hoz, anyagi és érzelmi veszteségekkel díszítve. De óvakodnék még attól, hogy új, V-generáció megszületését hirdessem.

Az is szintén igaz, hogy ez a történelmi esemény minden generációból más-más reakciót vált ki, és nincs olyan generáció, amely ne érezné megszólítva magát. Ebben az az érdekes, hogy ezek KÖZVETLEN hatások, nem közvetettek, mint utóbbi eseményeknél pl. 2008 világválság, amikor a fiatalok közvetetten voltak érintve, úgy hogy szüleik elvesztették a munkájukat, vagy a hitelük növekedett. 

Melyek a közvetlen hatások, összefoglalva:

  • Kezdve annál, hogy javasolják, hogy MINDEN generáció maradjon otthon.
  • Az idősebb generációknak megszabják közvetlenül ő nekik címezve, hogy MIKOR mehetnek boltba.
  • A fiatalabb generációknak NINCS offline oktatás, csak ONLINE.
  • Minden más generáció, ha teheti home office-ból dolgozik, és a fiataloknak segíti az online oktatását.

Nem kétség, ez a történelmi esemény mindenkit közvetlenül érint, de NEM indít új generációt. 

Szerző: Bernschütz Mária, Ph.D. generációkutató


Szólj hozzá

generaciokutatas vírus generáció