2020. sze 21.
Veszélyesebb a fiatalok életvitele covid idején

Veszélyesebb a fiatalok életvitele covid idején

írta: Bernschütz


Tapintható a véleménykülönbség a fiatal generációk és az idősebbek között, ha a koronavírusról van szó. Mi lehet ennek a forrása? Nézzünk utána!

 

A Huffpost cikkében arról számolt be, hogy melyek azok a tevékenységek, amelyek a fertőzés terjedését felgyorsíthatják. A következő faktorokat vetették össze: embertömeg nagysága, közelsége, együtt töltött idő, helyszín, érintkezések lehetősége, mennyire tartják be az előírásokat.

Ha egy kicsit közelebbről megnézzük a veszélyesebb tevékenységeket, több, közülük konkrétan érinti a fiatalabb generációk életvitelét,  úgy érezhetik, hogy a saját szabadságukat korlátozni kellene, lemondani a "fogyasztásról" mások miatt: parti, kocsmázás, diszkó, szórakozóhely, koncert.

koronavirus_kockazatos_tevekenysegei_6.png

 

Ezen keresztül jobban lehet elfogadni a véleménykülönbségeket. Az önszabályozásról készített tavalyi felmérésemben az jött ki, hogy az önszabályozás mint téma, még fel sem merül az emberekben. Bár akkor csakis a digitális fogyasztás önszabályozásáról végeztem vizsgálatot, majd eljött az otthonmaradás. És láttuk, hogy a fiatalok azért, akik elsősorban online fanatikusok hiányolták az offline teret.

Az önszabályozás véleményem szerint a közeljövő egyik fontos emberi tulajdonsága lesz. Tehát az, hogy mennyire tudod korlátozni saját viselkedésedet? (Ehhez kapcsolódóan már több pszichológiai kísérletet is lefolytattak pl.: a pillecukor kísérlet alanyairól később kiderült, longitudinális kutatás miatt, hogy aki korlátozta a fogyasztását, tehát nem ette meg a pillecukrot, annak jobb jegye, magasabb fizetése lett, tehát a jó életkörülményekhez is hozzájárulhat). Már most azt láthatjuk, hogy a fertőzés veszélyt, tehát az életben maradást jócskán növeli, hacsak a maszkot is, de hordja az illető.

Korunkra jellemző a TÚLFOGYASZTÁS. A túlfogyasztás és ennek lehetősége a szabadság mítoszát is adja a fogyasztónak, mindent lehet, amíg a pénztárca bírja. De most nemcsak a pénzünk bánja a fogyasztást. Hanem emberéletek forognak kockán.

Az önszabályozás témájában, nemcsak egészségünk, hanem a társaink egészsége is közrejátszik, hiszen a maszk viselésével  másokat védünk. Amikor is a fogyasztásunkat tudatosítjuk, és nem a szabadságunkat állítjuk a középpontba, akkor mások érdekei vezérel minket. Ha úgy döntünk, hogy nem ülünk sörfesztiválokon hosszú idei számos ismeretlennel, akkor nemcsak saját fogyasztásunkat korlátozzuk, de egyben meg is védjük a szeretteinket. 

Hogyan gyakorolható a tevékenység-tolerancia, illetve az önszabályozás?

-valóban szükséges most elindulnom, találkoznom másokkal

-hol leszünk, kint, vagy bent

-mennyi ideig leszünk

-zsúfolt a hely vagy sem

-közel leszünk-e vagy sem

-mit csinálunk majd (beszélgetés, játék, tánc, hallgatás)

-többiek akikkel leszek, mennyire tolerálják az előírásokat.

 

A fertőzésveszély mindenkit érint, viszont maga a vírus nem mindenkit súlyt egységesen, ezért kell különösen vigyáznunk egymásra. A fiatalabb generációknak most néhány általuk igen kedvelt tevékenységről kell -átmenetileg- lemondania. Érthető és érezhető a feszültség, így a generációk közötti toleranciára, és empátiára egyre nagyobb szükség van.

 

Szerző: Bernschütz Mária, BME adjunktusa, generációkutató


Szólj hozzá

karantén